Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τον Πάνο Γαβαλά

Τσαγκάρης, κουρέας και ψαράς, και ηλεκτροσυγκολλητής επίσης.

 

Πέρασε από πολλά επαγγέλματα ο Πάνος Γαβαλάς, πριν γίνει το μεγάλο αστέρι των κέντρων και των δίσκων. Παράλληλα έπαιζε κιθάρα και μπουζούκι και τραγουδούσε σε συνοικιακά ταβερνάκια εδώ κι εκεί, μέχρι να τον προσέξει ο Τσιτσάνης στο Φαληρικόν στις Τζιτζιφιές και να τον πάρει κοντά του στην Κολούμπια. Όμως, σαν τραγουδιστής στην Οντεόν γνώρισε τις πρώτες του επιτυυχίες ο Πάνος Γαβαλάς. Και μια απ’ αυτές, ήταν «Οι γλάροι», για χρόνια σήμα στις διαφημιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές των εταιριών Οντεόν και Παρλοφών, κατόπιν και τής Μίνως.

 

Τα τραγούδια του Γαβαλά που αγαπήθηκαν, είναι στ’ αλήθεια αμέτρητα. Τα έπαιζαν όλα τα τζουκ-μποξ της εποχής. Ο ίδιος όμως ζούσε αθόρυβα. Μόνο η απόφασή του να φτιάξει δική του δισκογραφική εταιρία, συζητήθηκε. Και στην απόφαση αυτή, δεν ήταν βέβαια μόνος. Καζαντζίδης, Γαβαλάς και Πόλυ Πάνου, πιστεύοντας πως οι μεγάλες εταιρίες δίσκων θησαύριζαν σε βάρος τους, ρίξανε στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, τις καινούργιες, δικές τους ετικέτες Βεντέτα, Standard και Sonata.

 

Από το πείραμα, κανένας απ’ τους τρεις δεν ωφελήθηκε. Αλλά, και κανενός το άστρο, δεν έπαψε να λάμπει. Ήταν πια και οι τρεις πολύ ψηλά. Μόνο, που με τα χρόνια, θα άρχιζαν τα προβλήματα υγείας. Όταν στα μέσα της δεκαετίας τού ‘80, κάλεσα τον Πάνο Γαβαλά στην εκπομπή «Ρεμπέτικο πάλκο» που είχαμε τότε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Πάνος ήταν ήδη πολύ άρρωστος αλλά κανείς μας δεν το ήξερε. Λίγο αργότερα, θα έκανε εγχείρηση στο λάρυγγα και θα έχανε για πάντα τη φωνή του. Αυτή εδώ πρέπει να είναι από τις τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αν όχι η τελευταία. Μαζί του φυσικά η Ρία Κούρτη.

 

https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/ellhnikh-gwnia/14497-2015-11-17-14-07-20

Τα τραγούδια που τους ζήτησα να πουν, όλα παλιά λαϊκά σε μορφή επιλογής, τα διάλεξε εκείνος. Τρία τού Τσιτσάνη, δύο του Παπαϊωάννου, και ένα γνωστό νησιώτικο με την υπογραφή του Δημήτρη Γκόγκου-Μπαγιαντέρα. Ο προϋπολογισμός της εκπομπής, μάς επέτρεπε να έχουμε εκτός από ζωντανή ορχήστρα και κομπάρσους, που υποδύονταν τους θαμώνες μιας φανταστικής λαϊκής ταβέρνας. Η Μαίρη Κουτσούρη είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία.

 

Video Url