Μίκης Θεοδωράκης-Γιώργος Ζαμπέτας, κορυφαίοι της μουσικής μας

Μίκης Θεοδωράκης-Γιώργος Ζαμπέτας, κορυφαίοι της μουσικής μας

Η μοναδική τους συνεργασία από την 'Γειτονιά των Αγγέλων'

 

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1963 όταν ανέβηκε στο θέατρο «Κοτοπούλη - Rex» από τον θίασο Τζένης Καρέζη – Νίκου Κούρκουλου η θεατρική παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σκηνικά-κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού. Στους βασικούς ρόλους ήταν η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, η Αλίκη Ζωγράφου, η Ζωή Φυτούση κ.α.

Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, όπου εκτός της Καρέζη, του Κούρκουλου και του Σειληνού, εμφανίσθηκε, ουσιαστικά, για πρώτη φορά ως τραγουδιστής ο Γιάννης Πουλόπουλος (η μοναδική του ηχογράφηση πριν από τη «Γειτονιά των αγγέλων» είχε γίνει το 1962 σε ένα συρτοτσιφτετέλι του Πάνου Πετσά με τίτλο «Δως μου την καρδιά μου πίσω», χωρίς καμία τύχη). 

Εκείνη την περίοδο η Columbia, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα. Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τότε ο Γιάννης Πουλόπουλος διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Παράπονο». 

Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή», και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση. Ο Μίκης Θεοδωράκης του δίνει να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο. Τα τραγούδια αυτά ήταν τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι». Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος. 

Όσον αφορά τα ορχηστρικά θέματα του δίσκου, το τρίπτυχο «Πενιά - Χαρταετοί - Χασαποσέρβικος», με την αξεπέραστη δεξιοτεχνία του μάγου του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα στην καλύτερη ηχογραφημένη ερμηνεία, που έχει γνωρίσει άπειρες εκτελέσεις, δισκογραφημένες και ακυκλοφόρητες αποτελώντας ίσως, μετά το «Ζορμπά», το πιο γνωστό θέμα του Μίκη παγκοσμίως, ο δε πασίγνωστος «Χορός του Ζορμπά» γεννήθηκε από την συνένωση της εισαγωγής του «Στρώσε το στρώμα σου» με τον «Κρητικό χορό». Προσθέσαμε δύο ερμηνείες του Γιάννη Πουλόπουλου στο τραγούδι «Στρώσε το στρώμα σου», από την εποχή του έργου το 1963 και μια πιο σύγχρονη ως Bonus κομμάτια.

 

Video Url