Γιώργος Παπαστεφάνου: Και με τους δύο με συνδέουνε πολλά

Γιώργος Παπαστεφάνου: Και με τους δύο με συνδέουνε πολλά

Ο Νότης Μαυρουδής ήταν από τους πρωταγωνιστές σ' αυτό που ακόμα και τώρα το μελετάμε ως Νέο Κύμα. Σ' αυτή την υπέροχη παρέα γνωριστήκαμε, για ένα διάστημα ζήσαμε μαζί και ως φαντάροι, και η χαρά μας είναι αληθινή κάθε φορά που συναντιόμαστε ή επικοινωνούμε στο τηλέφωνο.

Την Νένα Βενετσάνου τη γνώρισα αργότερα. Αλλά πρόλαβα να τη διαφημίσω με τον πρώτο της κιόλας δίσκο στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή «Η ΛΥΡΑ παρουσιάζει». Ήταν το 1980. Και θυμάμαι πόσο με είχαν εντυπωσιάσει όχι μόνο η φωνή και η ερμηνεία της, αλλά και το συνθετικό ταλέντο της, καθώς έντυνε με δική της μουσική, στίχους ελληνικούς, μαζί και ποίηση του μεγάλου Πωλ Ελυάρ (1895-1952), πρωτεργάτη του σουρεαλισμού, που υπήρξε και σύζυγος της Γκάλα, πριν απ' τον Σαλβαδόρ Νταλί. Η Νένα έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία και είχε στο τραγούδι για δασκάλα τη σπουδαία Ίρμα Κολάση.

Πόσες φορές δεν μού μίλησε η Νένα με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τη διάσημη Ελληνίδα μέτζο, από εκείνη πρωτάκουσα κι εγώ τις «Πέντε ελληνικές μελωδίες» του Ραβέλ. Η παιδεία της Νένας είναι πραγματικά μεγάλη. Το ίδιο και το χιούμορ της. Γι 'αυτό ταίριαξε τόσο πολύ με την Αρλέτα. Τα τελευταία καλοκαίρια τα περνούσανε μαζί κοντά στη θάλασσα.

Και στις συνάξεις στο σπίτι της Αρλέτας, ήταν παρούσα σχεδόν πάντοτε η Νένα. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, συνάντησα την Νένα, τυχαία κάποιο μεσημέρι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Μετά τις αγκαλιές και τα φιλιά, τη ρώτησα δισκογραφικά πού βρίσκεται. «Τέλειωσε το συμβόλαιό μου με τη ΛΥΡΑ και είμαι χωρίς εταιρία» μού ανακοίνωσε. Εκείνη την εποχή, ο κοινός μας φίλος, ο Κώστας Κωτούλας, δούλευε σε μια μικρή δισκογραφική εταιρία, την Artistic. Τού τηλεφώνησα. «Είμαι εδώ με την Νένα Βενετσάνου και μού λέει πως δισκογραφικά είναι ελεύθερη. Σε ενδιαφέρει;» τού είπα. «Ρωτάς; Στείλ' την αμέσως!» μού απάντησε.

Έτσι ξεκίνησε η επόμενη δημιουργική φάση στην καριέρα της Νένας Βενετσάνου. Με παραγωγό τον Κώστα, ηχογράφησε τις «Πόλεις του Νότου» και όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, η Νένα μού τον χάρισε με την αφιέρωση «Με την αγάπη μου, στο νονό μου». Και φτάνουμε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2017. Στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, στις Ιωνικές Γιορτές που γίνονται κάθε χρόνο εκεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού τους Φεστιβάλ, ο Νότης Μαυρουδής και η Νένα Βενετσάνου οργάνωσαν μια μαγική μουσική βραδιά κάτω από το φεγγάρι.

Δεν μπόρεσα να πάω δυστυχώς, ήταν όμως εκεί η Δάφνη Τζαφέρη, που μού έδωσε πλήρες ρεπορτάζ. Και καθώς είχε πάρει μαζί της και την κάμερα, κατέγραψε η ίδια το στιγμιότυπο που θα δείτε, αφού είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια. «Είναι πολύ γενναιόδωρο από μέρους σου. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε... Η δουλειά σου είναι αληθινή και πλήρης. Χαίρομαι που σ' έχω γνωρίσει» τής έγραψε όταν είδε το βίντεο η Νένα. Το τραγούδι που ερμηνεύει λοιπόν εδώ η Νένα Βενετσάνου είναι του Νότη Μαυρουδή σε στίχους Τάσου Σαμαρτζή από το «Μουσικό τοπίο» του 1993.

Πρώτος το είχε τραγουδήσει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Εκτός από τον Νότη, την Νένα συνοδεύει με την κιθάρα του και ο Γιώργος Τοσικιάν. Λένε οι στίχοι: «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα μέσ' στο βιβλίο της ζωής μας το κλειστό, που κάθε λέξη έχει κλέψει μιαν ελπίδα κι αντί μελάνι έχει γραφτεί μ' ένα λυγμό».


Γιώργος Παπαστεφάνου