Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Σοφία Βέμπο

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Σοφία Βέμπο

(10 Φεβρουαρίου 1910 – 11 Μαρτίου 1978)

Μπορεί να ταυτίστηκε με το ρεμπέτικο η Σωτηρία Μπέλλου, όμως την Σοφία Βέμπο είχε για πρότυπο, όταν παιδί ακόμη, ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια. Μού το εξομολογήθηκε η ίδια στη Μουσική βραδιά, που της είχαμε αφιερώσει τον Φεβρουάριο του 1976.

Είχε δει, λέει, στο σινεμά την ταινία «Προσφυγοπούλα», και τόση εντύπωση τής έκανε η Σοφία, που προσπαθούσε να τη μιμηθεί μπρος στον καθρέφτη. Κι απ'την κυρά-Λένη τη μαμά της, έπεφτε φυσικά η αγία ράβδος. Η Προσφυγοπούλα του 1938 είναι από τις πρώτες ομιλούσες και άδουσες ελληνικές ταινίες, αλλά είχε γυριστεί στα στούντιο της Αιγύπτου που, όπως και της Κωνσταντινούπολης, διέθεταν τότε καλύτερο τεχνικό εξοπλισμό.

Η Βέμπο, αν και καινούρια, ήταν ήδη βεντέτα νούμερο 1. Είχε ξεκινήσει απ'το θέατρο και τους δίσκους μόλις πέντε χρόνια πριν, το 1933 και κατά τον Κώστα Γιαννίδη ήταν ήδη μια καραμπινάτη τριαντάρα, ίσως και πιο πολύ. Δικές του, του Κώστα Γιαννίδη, ήταν οι συνθέσεις που τραγουδούσε η Βέμπο στην ταινία. Ενώ πρωταγωνιστής ήταν ο Μάνος Φιλιππίδης, μεγάλος σταρ της εποχής, πατέρας του ηθοποιού Ανδρέα Φιλιππίδη και αδελφός της Μαρίκας Φιλιππίδου, που υπήρξε σύζυγος του Αττίκ, αλλά και του μπαμπά της Μελίνας, του Σταμάτη Μερκούρη. Για την ωραία και άπιστη Μαρίκα, είχε γράψει ο Αττίκ τα πολυτραγουδισμένα «Είδα μάτια» και «Ζητάτε να σάς πω». Τώρα, στο βιβλίο Ελληνικός κινηματογράφος, που έχω εδώ μπροστά μου, έκδοση του περιοδικού Φαντασία του 1959, ο Φρίξος Ηλιάδης μάς δίνει και τις παρακάτω πληροφορίες για την ταινία Προσφυγοπούλα.

Έφθασε, λέει, από το Κάιρο στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1938. Η παραγωγή και η σκηνοθεσία ήταν του Αιγύπτιου Τόγκο Μισραχί, όμως το σενάριο είχε γραφτεί από Έλληνα, τον συγγραφέα Δημήτρη Μπόγρη.

Σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση, έπαιζε και η αδελφή της Σοφίας Βέμπο, η Αλίκη. Κάποια συμπληρωματικά εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στα Τέμπη και τα Μετέωρα, για να υπάρχει περισσότερη ελληνικότητα στο φιλμ. Τα εισιτήρια στην πρώτη αθηναϊκή προβολή έφτασαν τις 23.173, όμως η ταινία παίχθηκε πολύ και στην επαρχία, μάλιστα η προβολή της εκεί συνεχιζόταν μέχρι και το 1950. Στη σκηνή από την Προσφυγοπούλα που σάς προτείνω τώρα για να δούμε, η Σοφία Βέμπο αντικαθιστά εκ των ενόντων σε ένα νυχτερινό κέντρο, μια τραγουδίστρια που τα παράτησε και έφυγε. Περιττόν να σάς πω πως βέβαια θριαμβεύει και πως όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Το τραγούδι είναι το κλασικό «Σ'γαπώ γιατί είσ' ο μόνος που μού έμαθες εσύ, τί ειν' αγάπη, τί είναι πόνος, τί μεθύσι, τι κρασί». Η μουσική, είπαμε, του Κώστα Γιαννίδη, οι στίχοι του Πωλ Νορ.