Μια φωνή γεμάτη δροσιά και γλύκα Αιγαιοπελαγίτικη

Μια φωνή γεμάτη δροσιά και γλύκα Αιγαιοπελαγίτικη

Από τις πρώτες φωνές που αγάπησα ακούγοντας ραδιόφωνο ήτανε και η δική της., καθώς τραγουδούσε σκοπούς από τα Δωδεκάνησα. Τότε δεν ήταν μόνη της. Ήταν μαμά και κόρη. Και στο σαντούρι ο μπαμπάς. Με το δικό του όνομα είχε γίνει γνωστή η κομπανία.

Ο όμιλος δωδεκανησιακών τραγουδιών Σταμάτη Χατζιδάκη. Άννα Χατζιδάκη λεγόταν η μαμά και Αιμιλία η κόρη. Ηχογραφούσαν στην Κολούμπια και οι δίσκοι τους είναι στ'αλήθεια κλασικοί. Θαλασσάκι και Μπρατσέρα, Ένα καράβι από τη Χιο και Πέρα στους πέρα κάμπους, Μες στου Αιγαίου τα νησιά και Η τράτα μας η κουρελού, Το πονεμένο στήθος μου και Χρόνια στις θάλασσες γυρνώ.

Σάς έδωσα μόλις έναν μικρό, πρόχειρο κατάλογο. Η Αιμιλία Χατζιδάκη (1924-1999) είχε γεννηθεί στην Ιταλοκρατούμενη Λέρο, αλλά όταν ήρθε να με συναντήσει στο γραφείο μου στο τέλος της δεκαετίας του '70, ζούσε ήδη στον Πειραιά από χρόνια. Δούλευε, μάλιστα σε μια τοπική εφημερίδα, όπως μού είχε πει.

Όχι γράφοντας, αλλά κάνοντας εξωτερικές δουλειές. Και τραγουδούσε ακόμα, γι'αυτό την είχαμε άλλωστε καλέσει στην τηλεόραση. Και επειδή παράλληλα με τα νησιώτικα, αγαπούσε και τα Ιταλικά τραγούδια, τη θυμάμαι να μού τραγουδά με πολύ πάθος, α καπέλα, το Canzone per te τού Σέρτζο Εντρίγκο. Τραγουδίστρια καλή ήταν κι η αδελφή της, η Δικαία Παπαδημητρίου, μαζί είχανε ηχογραφήσει κάποιους δίσκους.

Σήμερα πια αναπαύεται στην Σαλαμίνα η Αιμιλία, αλλά όπως βλέπετε, πάντα τη θυμάμαι. Μάλιστα, διαλέγω ένα απ'τα τραγούδια της για να φυσήξει τώρα εδώ λίγο θαλασσινό, δωδεκανησιακό μαϊστραλάκι, καθώς προχωράμε ολοταχώς για καλοκαίρι.

Μόνο που τώρα θα τραγουδήσει άλλη φωνή, κι αυτή αγαπημένη. Η Γλυκερία. Ήταν λοιπόν το 1989, που η Γλυκερία μάς είχε προσκαλέσει με ένα διπλό, ωραίο δίσκο σε μια βόλτα στην Ελλάδα. Τα μισά τραγούδια ήταν στεριανά, τα άλλα μισά νησιώτικα. Ανάμεσά τους και το Μες στου Αγαίου τα νησιά, που είχαν πρωτοηχογραφήσει η Άννα και η Αιμιλία Χατζιδάκη το 1949. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά, αγγέλοι φτερουγίζουν και μέσα στο φτερούγισμα, τριαντάφυλλα σκορπίζουν».

Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1989, μαγνητοσκοπήσαμε εμείς για την εκπομπή Μουσικό κουτί το βίντεο που θα δείτε. Δεν χρησιμοποιήσαμε πλέι-μπακ, αλλά οι μουσικοί στο στούντιο συνόδεψαν την Γλυκερία με ζωντανό, ολοζώντανο ήχο. Τη γενική φροντίδα είχε ο Στέλιος Φωτιάδης και, για ακόμη μια φορά, η Μαίρη Κουτσούρη είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία.

Γιώργος Παπαστεφάνου