10 τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά

10 τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου του 1859. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου του 1943...

Ήταν ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους. Δημοσίευσε συνολικά σαράντα ποιητικές συλλογές, καθώς και θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, συγκριτικές μελέτες και βιβλιοκριτικές. Την επιμέλεια της επανέκδοσης των έργων του μετά το θάνατό του ανέλαβε ο γιος του Λέανδρος Παλαμάς επίσης ποιητής και κριτικός της λογοτεχνίας.

Το ποιητικό του έργο είναι μεγάλο σε έκταση και σε σημασία και είχε τεράστια απήχηση στην εποχή του. Διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Νίκος Ζαχαριάδης αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν απέναντι στο Δωδεκάλογο του Γύφτου. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πει ότι ο Παλαμάς είχε μεγαλύτερη επιρροή από 10 Πρωθυπουργούς.

Η κορυφαία έκφραση της "λυρικής σκέψης" του είναι Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907). Στο πνευματικό του ταξίδι ο Γύφτος θα γκρεμίσει και θα ξαναχτίσει τον κόσμον όλο. Θα απαρνηθεί τη δουλειά, την αγάπη, τη θρησκεία, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και όλες τις πατρίδες, αλλά και θα τα αναστήσει όλα μέσα από την Τέχνη, μαζί και τη μεγάλη χίμαιρα της εποχής, τη Μεγάλη Ιδέα. Θα υμνήσει τον ελεύθερο λαό του, αλλά θα τραγουδήσει και έναν νιτσεϊκό αδάκρυτο ήρωα. Θα καταλήξει προσκυνώντας τη Φύση και την Επιστήμη.

1. ΜΙΑ ΠΙΚΡΑ -Φοίβος Δεληβοριάς

 

 

2. ΑΝΑΤΟΛΗ- Γιώργος Νταλάρας

 

 

3. Ο ΙΣΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - Ορφέας Περίδης

 

 

4. ΚΑΚΗ ΦΩΤΙΑ - Υπόγεια Ρεύματα

 

 

5. ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Καλιόπη Βέττα

 

 

6. ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ - Δήμητρα Γαλάνη

 

 

7. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - Σταμάτης Κραουνάκης

 

 

8. Ο ΔΙΓΕΝΗΣ - Ελευθερία Αρβανιτάκη

 

 

9. ΡΟΔΟΥ ΜΟΣΚΟΒΗΛΕΜΑ - Ελένη Τσαλιγοπούλου

 

 

10. Σ'ΑΓΑΠΩ-Δήμητρα Γαλάνη - Γιώργος Νταλάρας