Classic Albums : Wishbone Ash - Argus (1972)

WISHBONE ASH - ARGUS
WISHBONE ASH - ARGUS

Ένα album ορόσημο για μια ολόκληρη ροκ εποχή

Είχαν την εμφάνιση φοιτητών κινηματογραφικής σχολής, ωστόσο έδειξαν από τον πρώτο κιόλας δίσκο πόσο καλά κατέχουν την ροκ τέχνη. Με τα "Wishbone Ash" και "Piligrimage", το συγκρότημα έχτισε ένα δυνατό fan base χάρις στην εξαιρετική κιθαριστική δουλειά και το λυρισμό που διέκρινε τους στίχους και τα φωνητικά τους. Τραγούδια όπως τα Jailbait, Errors of my Way και Blind Eye είναι από τα κλασικά των Wishbone Ash, παρόντα στο setlist των συναυλιών τους μέχρι σήμερα, με όποια μορφή και αν εμφανίζονται λόγω δικαστικών διαμαχών. Αν η δισκογραφία τους έληγε εκεί θα μιλούσαμε για ένα χαμένο θησαυρό του classic rock, με τα δύο αυτά albums να αφορούν τους συλλέκτες του είδους και μόνο. Ωστόσο το συγκρότημα έπιασε όλο τον κόσμο απροετοιμαστό, κυκλοφορώντας όχι απλά το καλύτερο του album, αλλά ένα από τα καλύτερα rock albums όλων των εποχών. Το Argus του 1972 είναι ένα διαμάντι αυτής της μουσικής, ένας δίσκος κολοσσός τόσο λόγω της ποιότητας του, όσο και λόγω της συμβολής στη μετέπειτα διαμόρφωση του rock ήχου.

Και αυτό διότι μαζί με τους Thin Lizzy (οι οποίοι ακολούθησαν), οι Wishbone Ash υπήρξαν οι κύριοι υπεύθυνοι για τον διπλό κιθαριστικό ήχο, τις πανέμορφες αρμονίες οι οποίες διαμόρφωσαν κατά πολύ τον NWOBHM ήχο, με γκρουπ όπως οι Iron Maiden και οι Saxon να βασίζουν μεγάλο μέρος της καριέρας τους στην επιρροή των Ash. Ο ήχος των δύο πρώτων δίσκων εδώ απλά απογειώνεται, τα solos είναι πιο ευφάνταστα από ποτέ, αλλά είναι η επική διάθεση των τραγουδιών που δίνει το κάτι παραπάνω, κάνει το υλικό του Argus τόσο ποιοτικό που θέτει τις βάσεις για κάτι πολύ σπουδαίο στη συνέχεια. Τόσο όσον αφορά τον επικό ήχο, όσο και το hard rock γενικότερα. Το μπάσιμο με Time Was, Sometime World και Blowin' Free ακούγεται πάρα πολύ ευχάριστα, με τις συνθέσεις να είναι καλογραμμένες, και το solo του Sometime World να αποτελεί το πρώτο "χτύπημα" για την καταιγίδα που έρχεται. Διότι από το καθηλωτικό The King will Come μέχρι την τελευταία νότα του album, ο ανυποψίαστος ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα από τα καλύτερα σερί τραγουδιών που ακούστηκε ποτέ σε δίσκο. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια της δισκογραφίας τους στο King Will Come, ενώ στη συνέχεια το πανέμορφο ακουστικό ιντερλούδιο του Leaf and Stream αποτελεί την κατάλληλη πάσα για την απαρχή του επικού ήχου που γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια. Τα Warrior και Throw Down the Sword, ορίζουν ουσιαστικά τον ήχο, παίρνουν το hard rock από το χέρι και το κάνουν κινηματογραφικό και ηρωικό όσο ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το repeat σε ένα album ακατέβατο δεκάρι, αποτελεί τη μόνη λογική επιλογή.

Το Argus είναι ένας δίσκος που απλά απαγορεύεται να λείπει από οποιαδήποτε σοβαρή 70s rock δισκοθήκη. Ένας δίσκος που οφείλει πολλά στον μηχανικό ήχου Martin Birch, ο οποίος στη συνέχεια μεγαλούργησε ως παραγωγός σε μερικά από τα σπουδαιότερα albums όλων των εποχών (Rising, Fire of Unknown Origin, Number of the Beast, Heaven and Hell). Ένα album που όρισε καριέρες, έδωσε δε στους Wishbone Ash μια πορεία που συνεχίζει ενδόξως μέχρι σήμερα. Τα μέλη του γκρουπ, ξεχωριστά πλέον, αποδίδουν ολόκληρο το album στις συναυλίες τους. Η θέση του Argus στη rock αιωνιότητα είναι εξασφαλισμένη.

1. Time Was
2. Sometime World
3. Blowin' Free
4. The King Will Come
5. Leaf and Stream
6. Warrior
7. Throw down the Sword