Classic Albums : Neil Young with Crazy Horse - Everybody Knows This Is Nowhere (1969)

NEIL YOUNG

Η αρχή μιας τεράστιας προσωπικής καριέρας

Έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικούς τραγουδοποιούς της δεκαετίας του 60. Από τη μία η επιτυχία με τους Buffalo Springfield, κυρίως μέσω του ιστορικού αντιπολεμικού "For What It's Worth", αφετέρου με τον συνοδοιπόρο στους B.S., Stephen Stills να τον προσκαλεί να γίνεται το extra μέλος, σε μια από τις πιο ιστορικές τριάδες όλων των εποχών, αυτή των Crosby, Stills και Nash. Ο Neil Young ωστόσο, όπως κάθε καλλιτέχνης αυτού του βεληνεκούς και διαμετρήματος, θέλει συν τοις άλλοις και το προσωπικό του χώρο έκφρασης. Είτε ως solo καλλιτέχνης, είτε με τους μόνιμους συνοδοιπόρους του Crazy Horse. Το ντεμπούτο με τον απλό τίτλο "Neil Young" είναι πολύ ελπιδοφόρο, ωστόσο η επιρροή των Buffalo Springfield είναι ακόμα έκδηλη στη μουσική του. Ο προσωπικός ήχος θα αρχίσει να αναπτύσσεται, με τον πλέον εμφατικό και θριαμβευτικό τρόπο, στο "Everybody Knows This Is Nowhere" του 1969.

Δύο πλευρές, επτά τραγούδια, τρία εκ των οποίων κλασικά. Μια δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή για πολλούς καλλιτέχνες, την εποχή του βινυλίου, της προώθησης μέσω ραδιοφώνου, των συναυλιών και των ασταμάτητων περιοδειών για το σύνολο των τραγουδιστών και συγκροτημάτων. Η συνεργασία με τον Danny Whitten των Crazy Horse βγάζει τον Young ασπροπρόσωπο, καθώς τα Cinnamon Girl, Down by the River και Cowgirl in the Sand βρίσκουν μέχρι σήμερα, 55 χρόνια μετά, τη θέση τους σε οποιαδήποτε greatest hits λίστα του καλλιτέχνη. Το πρώτο ως ένας από τους πιο ευθείς rockers του Young, το Down by the River με εκείνη την "γλυκιά" ηλεκτρική κιθάρα σήμα κατατεθέν τους, καθώς και ένα εξαιρετικό ρεφρέν, το Cowgirl in the Sand ως ένα 10λεπτο έπος το οποίος περιέκλειε την όλη καριέρα του μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με τα υπόλοιπα τραγούδια να στέκονται σε υψηλό επίπεδο, το Everybody Knows This Is Nowhere έμελλε να αγαπηθεί από πολύ κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δουλειές του Young, από την πλειοψηφία των οπαδών του. Ο ίδιος του στη βιογραφία του "Shakey", μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Whitten :

"Αυτό ήταν υπέροχο με τους Crazy Horse, εκείνες τις μέρες. Ο Danny Whitten καταλάβαινε τη μουσική μου και όλοι άκουγαν τον Danny. Καταταλάβαινε τι ακριβώς κάναμε. Ένας πραγματικά υπέροχος δεύτερος κιθαρίστας, η τέλεια αντίστιξη σε οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στο κάθε τραγούδι."

Ως γνωστό, η καριέρα του Neil Young απογειώθηκε τα επόμενα χρόνια, μέσω από το καλύτερο ίσως album της πρώτης περιόδου "Harvest", το κορυφαίο "After the Gold Rush", το ιστορικό "Rust Never Sleeps", τα "Freedom" και "Ragged Glory" στα οποία έδειχνε να περνάει μια δεύτερη νεότητα. Ήταν το Everybody Knows This Is Nowhere ωστόσο που έθεσε τις βάσεις της μεγάλης επιτυχίας, ένας δίσκος που αποτελεί τον "παράνομο" καλύτερο δίσκο του Young, για πολύ κόσμο.

Tracks:

1) Cinnamon Girl
2) Everybody Knows This Is Nowhere
3) Round & Round (It Won't Be Long)
4) Down by the River
5) The Losing End (When You're On)
6) Running Dry (Requiem for the Rockets)
7) Cowgirl in the Sand

 

Video Url