The Generation X Soundtrack : Oasis - (What's the Story) Morning Glory? (1995)

Oasis - (What's the Story) Morning Glory?
Oasis - (What's the Story) Morning Glory?

Η Βίβλος της ανεξάρτητης βρετανικής σκηνής!

Η αρχή είχε γίνει κάποια χρόνια νωρίτερα. Το ροκ σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά περισσότερο στην Αγγλία, έφευγε όλο και περισσότερο από τις συμβατικές φόρμες της pop και του hard rock των 80s, γινόταν όλο και πιο "εναλλακτικό". Η τελευταία λέξη φαντάζει ιδανική για να περιγράψει το νέο κύμα και τις τάσεις στη σύνθεση. Μαζί αναδύεται και το κίνημα της Brit Pop, κίνημα που μας έδωσε μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων. Οι Pulp, οι Blur, οι Stone Roses, οι Suede, οι The Verve και ένα σωρό άλλα γκρουπ που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη γενιά Χ. Οι Oasis στέκονται σε δημοφιλία ένα σκαλί πιο πάνω. Είχαν το κάτι ξεχωριστό ώστε οι συνθέσεις τους να γίνονται κάτι παραπάνω από viral, σε μια εποχή που ο όρος δεν ήταν καν δημοφιλής. Η αρχή με το Definitely Maybe του 1994 δείχνει το δρόμο. Rock, indie, brit pop, ακουστικές κιθάρες, απλοϊκές αλλά όχι απλές μελωδίες, εθιστικά τραγούδια. Η κορυφή δε θα αργούσε να έρθει.

Για την ακρίβεια, ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Το (What's the Story) Morning Glory?, πέρα από το αριστούργημα των Oasis, αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή albums όλων των εποχών, ενώ επίσης είναι το πιο ευπώλητο album της δεκαετίας του 90 για την Αγγλία, με 5.100.000 αντίτυπα στη χώρα και 23 εκατομμύρια παγκοσμίως. Όσα στοιχεία εμφανίστηκαν στο ντεμπούτο του συγκροτήματος, εδώ απλά πολλαπλασιάστηκαν δίνοντας στο κοινό τραγουδιά για τα οποία ο όρος κλασικό ίσως φαντάζει φτωχός. Είναι τραγούδια που τραγουδάνε οι μεθυσμένες παρέες στους δρόμους, τραγούδια που άκουγε η πλειοψηφία των νέων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα τρένα και τα αεροπλάνα. Είναι το Wonderwall, είναι το Champagne Supernova, είναι ίσως και το καλύτερο τραγούδι που έγραψαν ποτέ, το Dont Look Back in Anger. Είναι αναπόσπαστο μέρος του soundtrack μιας ολόκληρης γενιάς, που έζησε τη μετάβαση από τα 80s στα εσωστρεφή 90s. Με τα τελευταία να βρίσκουν στο (What's the Story) Morning Glory? τον ιδανικό συνοδοιπόρο.

16 φορές πλατινένιο, η καλύτερη επίδοση μέχρι τις αντίστοιχες 21 της Adele, πολλά χρόνια αργότερα. Οι Oasis έγιναν με αυτό τον δίσκο ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ στον κόσμο, ενώ οι ατυχείς συγκρίσεις με τους Beatles έδιναν και έπαιρναν. Τα αδέρφια Liam και Noel Gallagher σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τη δημοσιότητα, ήταν μάλιστα αρκετές οι φορές που κοντραρίστηκαν δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, το (What's the Story) Morning Glory? παραμένει ένας ιστορικός δίσκος, ένα σπουδαίο album που άλλαξε τους κανόνες της βιομηχανίας, σε μια εποχή που έψαχνε τα πατήματα της. Στη Βίβλο της ανεξάρτητης βρετανικής σκηνής, το album απλά αποτελεί το Chapter I.

Tracks:

Hello
Roll With It
Wonderwall
Don’t Look Back In Anger
Hey Now
Bonehead’s Bank Holiday
Some Might Say
Cast No Shadow
She’s Electric
Morning Glory
Champagne Supernova

 

Tags