Classic Albums : Cream - Disraeli Gears (1967)

Cream - Disraeli Gears
Cream - Disraeli Gears

Η μετάβαση του rock σε σκληρότερες φόρμες μέσα από ένα κλασικό album

Από τα πρώτα "power trios" στο ροκ, οι Cream ήταν ένα από τα λίγα γκρουπ που κατάφεραν να έχουν τόσο σπουδαίους μουσικούς στη σύνθεση τους και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δυναμική και τη χημεία τους. Προσωπικότητες όπως ο Jack Bruce, ο Ginger Baker και ο Eric Clapton δε συνεργάζονται κάθε μέρα, το δε αυτό trio κυκλοφόρησε μια σειρά από albums το ένα καλύτερο από το άλλο. Το Disraeli Gears του 1967 στέκει ένα σκαλί παραπάνω.

Βάζοντας τις βάσεις, μαζί με άλλα albums φυσικά, για το hard rock των 70s, το Disraeli Gears αποτελεί απαύγασμα του συνθετικού ταλέντου των Cream, έχοντας ιδανικό ήχο για μια χρονιά σαν το 1967. Ελαφρώς επηρεασμένο από την ψυχεδελική ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, το album έχει σαφώς σκληρότερο ήχο από την πληθώρα των κυκλοφοριών, στέκει δε ως μία από τις καλύτερες στιγμές ενός μουσικού σαν τον Clapton, με την τεράστια δισκογραφική παρουσία. Πρόκειται για ένα δίσκο στον οποίο ο καθένας μπορεί να βρει το αγαπημένο του τραγούδι, θα ξεχωρίσουν ωστόσο το απόλυτα αναγνωρίσιμο από την πρώτη νότα "Sunshine of Your Love", καθώς και το καλύτερο ίσως τραγούδι που έγραψε το συγκρότημα μαζί με το White Room, το έπος "Tales of Brave Ulysses".

Τα 4 albums των Cream στάθηκαν σπουδαία παρακαταθήκη για τη μετέπειτα καριέρα των μελών τους. Ο Jack Bruce ακολούθησε solo καριέρα ενώ θα συνεργαζόταν αργότερα με τον Frank Zappa και τον Robin Trower. Ο Ginger Baker μας χάρισε μεταξύ άλλους τους εξαιρετικούς Baker-Gurvitz Army, ενώ ο πιο πετυχημένος όλων, ο Eric Clapton ακολουθεί μέχρι σήμερα λαμπρή προσωπική καριέρα.

Tracklist :

1) Strange Brew
2) Sunshine of Your Love
3) World of Pain
4) Dance the Night Away
5) Blue Condition
6) Tales of Brave Ulysses
7) SWLABR
8) We're Going Wrong
9) Outside Woman Blues
10) Take it Back
11) Mother's Lament

Video Url