Proud Mary-Creedence Clearwater Revival (1969)

Σε μια συνέντευξη του 1969, ο Φόγκερτι είπε ότι το έγραψε τις δύο μέρες μετά την απόλυσή του από την Εθνική Φρουρά . Στις σημειώσεις της γραμμής για την εκτεταμένη επανέκδοση του Bayou Country το 2008 , ο Joel Selvin εξήγησε ότι τα τραγούδια για το άλμπουμ ξεκίνησαν όταν ο Fogerty ήταν στην Εθνική Φρουρά, ότι τα riff για το "Proud Mary", " Born on the Bayou ", και το " Keep on Chooglin' " επινοήθηκε από τον Fogerty σε μια συναυλία στο Avalon Ballroom , και το "Proud Mary" διασκευάστηκε από μέρη διαφορετικών τραγουδιών, ένα από τα οποία αφορούσε μια πλύστρα με το όνομα Mary.  Η σειρά "Left a good job in the city" γράφτηκε μετά την απόλυση του Fogerty από την Εθνική Φρουρά και η γραμμή "rollin' on the river" ήταν από μια ταινία του Will Rogers . 

Ο τραγουδιστής του «Proud Mary», ένας χαμηλόμισθος, εγκαταλείπει αυτό που θεωρεί «καλή δουλειά», που θα μπορούσε να ορίσει ως σταθερή δουλειά, παρόλο που για πολλές ώρες υπό ένα δικτατορικό αφεντικό. Αποφασίζει να ακολουθήσει την παρόρμηση και τη φαντασία του και κάνει μια βόλτα με ένα ποταμόπλοιο βασίλισσα, αποχαιρετώντας την πόλη. Μόνο όταν το σκάφος βγαίνει, βλέπει την «καλή πλευρά της πόλης» — η οποία, για εκείνον, είναι μια στο βάθος, πολύ μακριά από τη ζωή του. Κάτω από το ποτάμι και στη βάρκα, ο τραγουδιστής βρίσκει προστασία από τον « άντρα».και τη σωτηρία από τους πόνους της εργατικής τάξης στο τροφικό πνεύμα και τη γενναιοδωρία απλών ανθρώπων που «ευχαρίστως δίνουν» ακόμα και «αν δεν έχεις χρήματα». επικές προεκτάσεις... Πράγματι, το ποτάμι στο «Proud Mary» προσφέρει όχι μόνο απόδραση αλλά και αναγέννηση στον τραγουδιστή  .

Το τραγούδι είναι μια απρόσκοπτη μίξη ασπρόμαυρων ριζών μουσικής ... Το "Proud Mary" είναι, φυσικά, ένα ατμόπλοιο που ταξιδεύει πάνω-κάτω στο ποτάμι. Ο στίχος του Φόγκερτι σκιαγραφεί μια ζωντανή εικόνα του πρωταγωνιστή που βρίσκει μια άνετη θέση σε μια κοινότητα ξένων... Η ιστορία συνδέεται με τον Μαρκ Τουέιν . φέρνει τον μύθο [του «περιφερόμενου ανθρώπου και της ζωής κατά μήκος του Μισισιπή » στη δεκαετία του εξήντα.

 

Στην εφαρμογή Macintosh " GarageBand ", ο Fogerty εξήγησε ότι του άρεσε η Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν  και ήθελε να ανοίξει ένα τραγούδι με παρόμοια εισαγωγή (κάτω κατά ένα τρίτο), υπονοώντας τον τρόπο που ανοίγει το "Proud Mary" με την επαναλαμβανόμενη συγχορδία C. σε μια συγχορδία. Ο Φόγκερτυ ήθελε να προκαλέσει αρμονίες των αρσενικών ευαγγελίων, όπως παραδειγματιζόταν από ομάδες με τις οποίες γνώριζε, όπως οι Swan Silvertones , οι Sensational Nightingales και οι Five Blind Boys of Mississippi . ειδικά στη γραμμή, "Rollin', rollin', rollin' on the river"? και στο σόλο της κιθάρας έκανε την «καλύτερη [μίμηση] του Steve Cropper ».Το βασικό κομμάτι για το "Proud Mary", όπως και με τα άλλα τραγούδια του άλμπουμ, ηχογραφήθηκε από τους John Fogerty ( βασική κιθάρα ), Tom Fogerty ( ρυθμική κιθάρα ), Stu Cook ( μπάσο ) και Doug Clifford ( τύμπανα ) στα RCA Studios στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια , με τον John να κάνει overdubbing όργανα και όλα τα φωνητικά αργότερα. 

Το Billboard περιέγραψε το «Proud Mary» ως ένα «οδηγητικό μπλουζ αντικείμενο με δυνατό ρυθμό». Το Cash Box το περιέγραψε ως "ένα σταθερά κινούμενο μεσαίας ταχύτητας κομμάτι funk και ρυθμού που θα γίνει αισθητό τόσο σε ποπ όσο και σε underground σημεία."  Το Cash Box το κατέταξε ως το Νο. 55 σινγκλ του 1969.