Creep-Radiohead

Creep-Radiohead

Το " Creep " είναι το ντεμπούτο single και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του αγγλικού ροκ συγκροτήματος Radiohead , που κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1992. Εμφανίστηκε στο ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ τους, Pablo Honey (1993).

Οι στίχοι του Thom Yorke εκφράζουν μια εμμονική, αυτοκαταστροφική σεξουαλική έλξη. Όταν το τραγούδι μεταβαίνει στο ρεφρέν, ο Jonny Greenwood παράγει εκρήξεις θορύβου κιθάρας.

Οι Radiohead πήραν στοιχεία από το τραγούδι του 1974 " The Air That I Breathe ". Μετά από νομική ενέργεια, ο Albert Hammond και ο Mike Hazlewood πιστώνονται ως συν-συγγραφείς.

Δεν είχαν προγραμματίσει να κυκλοφορήσουν το "Creep", και το ηχογράφησαν μετά από πρόταση των παραγωγών, Sean Slade και Paul Q. Kolderie , ενώ εργάζονταν σε άλλα τραγούδια. Ο Kolderie έπεισε τη δισκογραφική τους εταιρεία, EMI , να κυκλοφορήσει το "Creep" ως single. Δεν είχε αρχικά επιτυχία, αλλά πέτυχε το ραδιόφωνο στο Ισραήλ και έγινε δημοφιλές στο αμερικανικό εναλλακτικό ροκ ραδιόφωνο.

Επανεκδόθηκε το 1993 και έγινε παγκόσμια επιτυχία, παρομοιάζοντάς το με " slacker anthems" του alt-rock όπως το " Smells Like Teen Spirit " των Nirvana και το " Loser " του Beck .

Οι κριτικές για το "Creep" ήταν ως επί το πλείστον θετικές, με τους κριτικούς να το παρομοιάζουν με το έργο των U2 . Η EMI πίεσε τους Radiohead να ανταποκριθεί στην επιτυχία τους, κάτι που δημιούργησε ένταση κατά την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους, The Bends (1995). Είναι άτυπο για το μεταγενέστερο έργο των Radiohead. το συγκρότημα το κουράστηκε, νιώθοντας ότι είχε περιορισμένες προσδοκίες από τη μουσική του και δεν το ερμήνευσε για αρκετά χρόνια.

Αν και πέτυχαν μεγαλύτερη εμπορική και κριτική επιτυχία με μεταγενέστερα άλμπουμ, το "Creep" παραμένει το πιο επιτυχημένο single των Radiohead. Ονομάστηκε ένα από τα καλύτερα single ντεμπούτο και ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Rolling Stone .

Το 2021, ο Yorke κυκλοφόρησε μια remix έκδοση με συνθεσάιζερ και ακουστική κιθάρα.

 

Video Url

 

https://www.popup.gr/