Το αριστούργημα του Peter Gabriel

Το αριστούργημα του Peter Gabriel,

Aπό τα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε ο Peter Gabriel, γεννήθηκε 13 Φεβρουαρίου 1950, αυτό που πέρασε περισσότερο το τεστ του χρόνου είναι το Solsbury Hill από το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησε μετά την αποχώρηση του από τους Genesis.

Έγραψε το τραγούδι για μια πνευματική εμπειρία στο Little Solsbury Hill στο Σόμερσετ της Αγγλίας,   μετά την αποχώρησή του από τους Genesis , του οποίου ήταν ο βασικός τραγουδιστής από την έναρξή του. Το σινγκλ ήταν μια επιτυχία στα Top 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο νούμερο 13 και έφτασε στο νούμερο 68 στο Billboard Hot 100 chart το 1977. 

Ο Γκάμπριελ έχει πει για το νόημα του τραγουδιού, «Είναι να είσαι προετοιμασμένος να χάσεις αυτό που έχεις για αυτό που μπορείς να πάρεις... Είναι να το αφήσεις να φύγεις». 

Ο παραγωγός Bob Ezrin έθεσε ορισμένους περιορισμούς στους μουσικούς της συνεδρίας για να δώσει στο τραγούδι τον χαρακτηριστικό ήχο του. Ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις του τραγουδιού περιείχαν πιο εξέχουσα ηλεκτρική κιθάρα, ο Ezrin ανέθεσε στον κιθαρίστα Steve Hunter να εκτελέσει το κύριο riff σε μια κιθάρα 12 χορδών , ένα όργανο "δεν είχε παίξει για πολύ καιρό". 

Ωστόσο, ο Hunter δηλώνει ότι αντ' αυτού δανείστηκε μια ακουστική κιθάρα Martin και ο Travis διάλεξε τις φωνές με ένα capo στο δεύτερο τάστα. Καθώς ο Ezrin ήθελε να τριπλασιαστεί η ακουστική κιθάρα, ο Hunter έπρεπε να παράσχει τρεις ικανοποιητικές λήψεις, οι οποίες έπρεπε να ευθυγραμμιστούν το ένα με το άλλο. Ο Bob Ezrin χρησιμοποίησε τον ταλαντωτή μεταβλητής ταχύτητας σε κομμάτια κιθάρας για να επιτύχει το εφέ χορωδίας.

Αντί να χρησιμοποιεί ένα πλήρες drum kit, ο Allan Schwartzberg αρκέστηκε με ένα shaker στο ένα χέρι και ένα drum stick στο άλλο, το οποίο χρησιμοποιούσε για να χτυπήσει έναν τηλεφωνικό κατάλογο. Για πρόσθετες ρυθμικές υφές, ο Larry Fast κατασκεύασε ένα ψεύτικο drum kit στο πληκτρολόγιό του, το οποίο ονόμασε "synthibam",  αν και η γραμμή σημειώνει τον πιστό κρουστό Jimmy Maelen με το όργανο.

Αφού αποχώρησαν όλοι οι μουσικοί της συνεδρίας, ο Fast έκανε επίσης υπερμεταγλώττιση ορισμένων πρόσθετων ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένης της ενορχήστρωσης με κόρνα synth.  Από τον δεύτερο στίχο και μετά, ένα υποτονικό ριφ φλάουτου τεσσάρων νότων, που παίζεται από τον ίδιο τον Γκάμπριελ, ακούγεται στην αρχή κάθε τμήματος των στίχων. 

Μέσα από τους στίχους βλέπεις την θέα χωρίς απαραίτητα να είσαι εκεί.

''Climbing up on Solsbury Hill/ I could see the city light/ Wind was blowing, time stood still/ Eagle flew out of the night''

 

 

Εκτός από την τέλεια ηχογράφηση, χαρακτηριστικό είναι και το φλάουτο που παίζει ο ίδιος ο Gabriel επηρεασμένος από τους Jethro Tull.

 

Και η καρδιά μας κάνει Boom Boom....