What'd I Say-Ray Charles (1959)

What'd I Say-Ray Charles (1959)

To What'd I Say του Ray Charles ηχογραφήθηκε 18/2/1959, το εμπνεύστηκε ένα βράδυ στο τέλος μιας συναυλίας του όταν το κοινό απαίτησε να τους πει άλλο ένα τραγούδι και αυτός είχε εξαντλήσει όλο το ρεπερτόριο του.

Το τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές διασκευές, το είπαν ακόμα και οι Beatles με τον Tony Sheridan και ο Elvis Presley.

Ως single χωρισμένο σε δύο μέρη, ήταν ένα από τα πρώτα soul τραγούδια. Η σύνθεση αυτοσχεδιάστηκε ένα βράδυ αργά το 1958, όταν ο Κάρολος, η ορχήστρα του και οι εφεδρικοί τραγουδιστές είχαν παίξει ολόκληρο το set list τους σε μια παράσταση και είχαν ακόμη χρόνο. Η ανταπόκριση από πολλά ακροατήρια ήταν τόσο ενθουσιώδης που ο Charles ανακοίνωσε στον παραγωγό του ότι επρόκειτο να το ηχογραφήσει.

Μετά τη σειρά R&B επιτυχιών του, αυτό το τραγούδι έσπασε τελικά τον Charles στην mainstream ποπ μουσική και το ίδιο πυροδότησε ένα νέο υποείδος R&B με τίτλο soul , ενώνοντας τελικά όλα τα στοιχεία που δημιουργούσε ο Charles από τότε που ηχογράφησε το " I Got a Woman " το 1954. Οι επιρροές του γκόσπελ και της rhumba, σε συνδυασμό με το σεξουαλικό υπαινιγμό στο τραγούδι το έκαναν όχι μόνο ευρέως δημοφιλές αλλά και πολύ αμφιλεγόμενο τόσο για το λευκό όσο και για το μαύρο κοινό. Κέρδισε στον Ray Charles τον πρώτο του χρυσό δίσκο και υπήρξε ένα από τα τραγούδια με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της R&B και του ροκ εν ρολ .

Για το υπόλοιπο της καριέρας του, ο Τσαρλς έκλεινε κάθε συναυλία με το τραγούδι. Προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησηςτο 2002 και εμφανίστηκε στις εκδόσεις 2003 και 2021 της λίστας " Τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών " του Rolling Stone : στο νούμερο 10 το 2003 και στο νούμερο 80 το 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.popup.gr/