Blind Faith-Blind Faith (1969)

Το Blind Faith είναι το μοναδικό στούντιο άλμπουμ του αγγλικού supergroup Blind Faith , το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 1969 στην Polydor Records στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη και στην ATCO Records στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν στην κορυφή των τσαρτ άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. και κατατάχτηκε στο Νο. 40 του τσαρτ των US Soul Albums .

Έχει πιστοποιηθεί ως πλατινένιο από την RIAA .

Το εξώφυλλο ήταν μια φωτογραφία του Bob Seidemann ενός τόπλες 11χρονου κοριτσιού, της Mariora Goschen,  που κρατούσε ένα ασημί βαμμένο μοντέλο αεροσκάφους, σμιλεμένο για τη λήψη του άλμπουμ από τον Mick Milligan. Το εξώφυλλο θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο, με κάποιους να βλέπουν το μοντέλο του αεροπλάνου ως δυνητικά φαλλικό .  Η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία εξέδωσε το άλμπουμ με ένα εναλλακτικό εξώφυλλο, με μια φωτογραφία του συγκροτήματος στο μπροστινό μέρος, καθώς και το αρχικό εξώφυλλο.

Το εξώφυλλο δημιουργήθηκε από τον Seidemann, φίλο και πρώην συγκάτοικο του Clapton, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για τις φωτογραφίες του με την Janis Joplin και τους Grateful Dead . Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε μια διαφημιστική εγκύκλιο που είχε σκοπό να βοηθήσει στην πώληση λιθογραφικών ανατυπώσεων του διάσημου εξωφύλλου του άλμπουμ, εξήγησε τη σκέψη του πίσω από την εικόνα.

Δεν μπορούσα να πιάσω την εικόνα μέχρι που μέσα από την ομίχλη άρχισε να αναδύεται μια ιδέα. Για να συμβολίσει το επίτευγμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας και την έκφρασή της μέσω της τεχνολογίας, ένα διαστημόπλοιο ήταν το υλικό αντικείμενο. Για να μεταφέρει αυτό το νέο σπόριο στο σύμπαν, η αθωότητα θα ήταν ο ιδανικός φορέας, ένα νεαρό κορίτσι, ένα κορίτσι τόσο νέο όσο η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ . Το διαστημόπλοιο θα ήταν ο καρπός του δέντρου της γνώσης και το κορίτσι, ο καρπός του δέντρου της ζωής.

Το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να κατασκευαστεί από τον Mick Milligan, κοσμηματοπώλη στο Royal College of Art . Το κορίτσι ήταν άλλο θέμα. Αν ήταν πολύ μεγάλη θα ήταν cheesecake, πολύ νέος και δεν θα ήταν τίποτα. Η αρχή της μετάβασης από κορίτσι σε γυναίκα, αυτό έψαχνα. Αυτό το χρονικό σημείο, αυτή η μοναδική λάμψη της ακτινοβόλος αθωότητας. Πού είναι αυτό το κορίτσι; 

Ο Σάιντεμαν έγραψε ότι πλησίασε ένα κορίτσι, 14 ετών, στο μετρό του Λονδίνου , ζητώντας της να κάνει μοντέλο για το εξώφυλλο. Τελικά γνώρισε τους γονείς της, αλλά εκείνη αποδείχθηκε πολύ μεγάλη για το αποτέλεσμα που ήθελε. Αντίθετα, το μοντέλο που χρησιμοποίησε ήταν η μικρότερη αδερφή της, η Mariora Goschen, η οποία αναφέρθηκε ότι ήταν 11 ετών. Η Goschen θυμήθηκε ότι την ανάγκασαν να ποζάρει για τη φωτογραφία. "Η αδερφή μου είπε, "Θα σου δώσουν ένα νεαρό άλογο. Κάνε το!" Αντ' αυτού, πληρώθηκε 40 λίρες. 

Η εικόνα, την οποία ο Σάιντεμαν ονόμασε "Blind Faith", έγινε η έμπνευση για το όνομα του ίδιου του συγκροτήματος, το οποίο δεν είχε κατονομαστεί όταν παραγγέλθηκε το έργο τέχνης. Σύμφωνα με τον Σάιντεμαν: "Ήταν ο Έρικ που επέλεξε να μην τυπώσει το όνομα της μπάντας στο εξώφυλλο. Το όνομα τυπώθηκε στο περιτύλιγμα, όταν το περιτύλιγμα ξεκόλλησε, το ίδιο και ο τύπος." Αυτό είχε γίνει στο παρελθόν για πολλά άλλα άλμπουμ.

Στην Αμερική, η Atco Records χρησιμοποίησε ένα εξώφυλλο βασισμένο σε στοιχεία από ένα φυλλάδιο για τη συναυλία του συγκροτήματος στο Hyde Park στις 7 Ιουνίου 1969.

CAN'T FIND MY WAY HOME

 

 

WELL ALLRIGHT

 

 

PRESENCE OF THE LORD

 

 

SEA OF JOY

 

 

Video Url