(What's The Story) Morning Glory?-Oasis έγινε 28 ετών

(What's The Story) Morning Glory?-Oasis έγινε 26 ετών

Κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 1995

Η δομή και το στυλ διασκευής του άλμπουμ ήταν μια σημαντική απόκλιση από το προηγούμενο άλμπουμ του γκρουπ Definitely Maybe (1994). Οι συνθέσεις του Gallagher εστιάζονταν περισσότερο στη μπαλάντα και έδιναν μεγαλύτερη έμφαση σε "τεράστια" ρεφρέν, με τις διασκευές εγχόρδων και την πιο ποικίλη ενορχήστρωση να έρχονται σε αντίθεση με την ωμότητα του ντεμπούτου άλμπουμ του γκρουπ. Πρωϊνή δόξαήταν το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ με τον ντράμερ Άλαν Γουάιτ , ο οποίος αντικατέστησε τον Τόνι ΜακΚάρολ (αν και ο ΜακΚάρολ εμφανιζόταν ακόμα στο άλμπουμ, κάνοντας ντραμς στο κομμάτι " Some Might Say ").

Ο δίσκος οδήγησε τους Oasis από ένα crossover indie act σε ένα παγκόσμιο ροκ φαινόμενο και θεωρείται από τους κριτικούς ως σημαντικός δίσκος στο χρονοδιάγραμμα της βρετανικής indie μουσικής.

Το Morning Glory πούλησε ένα ρεκόρ 345.000 αντιτύπων την πρώτη εβδομάδα του στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν συνεχίσει να περάσει 10 εβδομάδες στο νούμερο ένα στο βρετανικό τσαρτ άλμπουμ . Ήταν επίσης η σημαντική ανακάλυψη του συγκροτήματος στην Αμερική, φτάνοντας στο νούμερο τέσσερα στο αμερικανικό Billboard 200 και πιστοποιημένος 4× πλατινένιος εκεί. Το άλμπουμ απέδωσε τέσσερα μεγάλα σινγκλ της μπάντας στη Βρετανία: το "Some Might Say" και το " Don't Look Back in Anger " έφτασαν στο νούμερο ένα και "" και το " Wonderwall " έφτασαν στο νούμερο δύο· το τελευταίο πέρασε τότε 30 συνεχόμενες εβδομάδες στο chart κατά την αρχική του εμφάνιση και αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα " Champagne Supernova " και "Wonderwall" έφτασαν στο νούμερο ένα στο Billboard Χάρτης εναλλακτικών τραγουδιών Στα Brit Awards του 1996 , το άλμπουμ κέρδισε το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ . Για αρκετούς μήνες το 1995 και το 1996, το συγκρότημα υποστήριξε το άλμπουμ με μια εκτεταμένη παγκόσμια περιοδεία, που τους είδε να παίζουν ανάμεσα στο μεγαλύτερο κοινό ποτέ εκείνη την εποχή.

Αν και εμπορική επιτυχία, ο δίσκος αρχικά έλαβε χλιαρές κριτικές από τους mainstream κριτικούς. Πολλοί κριτικοί το θεώρησαν κατώτερο από το Definitely Maybe , με ιδιαίτερα σημεία κριτικής στη σύνθεση και την παραγωγή.

Ωστόσο, λόγω της αντιληπτής μεγαλύτερης δυνατότητας εμπορευσιμότητας σε σχέση με την ταυτόχρονη κυκλοφορία του Britpop ανταγωνιστή τους Blur , The Great Escape , ο κρίσιμος τόνος που ορίστηκε για το άλμπουμ γρήγορα άλλαξε στα μάτια των μέσων ενημέρωσης. Η κριτική γνώμη για το άλμπουμ αντιστράφηκε εντελώς τους επόμενους μήνες και χρόνια, με τους κριτικούς να αναγνωρίζουν τα δυνατά του σημεία και τη «λαϊκίστικη απήχησή» του. Παρά την αποδοχή που το περιέβαλλε είναι μικρότερη σήμερα λόγω της έντονης διαφημιστικής εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή.

Το Morning Glory εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό ρεκόρ τόσο της εποχής Britpop όσο και της δεκαετίας του 1990 γενικότερα. Το άλμπουμ έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της ροκ μουσικής, και στα Brit Awards 2010 , ονομάστηκε το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ από το 1980.

Έχει πουλήσει πάνω από 22 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών . 

Από τον Οκτώβριο του 2018, είναι το πέμπτο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το τρίτο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας λάβει πιστοποίηση 16× πλατινένιο και πούλησε 4,94 εκατομμύρια αντίτυπα. 

Ήταν επίσης το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1990 και αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο μακρύτερο στούντιο άλμπουμ τσαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας περάσει πάνω από 500 εβδομάδες στο UK Album Chart . 

SOME MIGHT SAY

 

 

ROLL WITH IT

 

 

WONDERWALL

 

 

DON'T LOOK BACK IN ANGER

 

 

Video Url