So-Peter Gabriel, έγινε 37 ετών

Ένα αγαπημένο άλμπουμ έγινε 37 ετών και μας το θύμισε ο Νίκος Μπούζας

Το So είναι  το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του Άγγλου τραγουδιστή και τραγουδοποιού Peter Gabriel, που κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 1986 από την Charisma Records και τη Virgin Records. Αφού εργάστηκε στο soundtrack της ταινίας Birdy (1984), ο παραγωγός Daniel Lanois κλήθηκε να παραμείνει στο σπίτι του Gabriel το 1985 για να δουλέψει στο επόμενο σόλο έργο του. Οι αρχικές ηχογραφήσεις για το So αποτελούνταν από τον Gabriel, τον Lanois και τον κιθαρίστα David Rhodes, 

Αν και ο Gabriel συνέχισε να χρησιμοποιεί το πρωτοποριακό συνθεσάιζερ ψηφιακής δειγματοληψίας Fairlight CMI, τα τραγούδια από αυτές τις ηχογραφήσεις ήταν λιγότερο πειραματικά από το προηγούμενο υλικό του. Ωστόσο, ο Γκάμπριελ βασίστηκε σε διάφορες μουσικές επιρροές, συνδυάζοντας την ποπ, τη σόουλ και το έντεχνο ροκ με στοιχεία της παραδοσιακής παγκόσμιας μουσικής, ιδιαίτερα αφρικανικά και βραζιλιάνικα στυλ. Είναι το πρώτο μη ομώνυμο άλμπουμ του Γκάμπριελ, το οποίο αντιπροσωπεύει έναν «αντιτίτλο» που προέκυψε από την πίεση της δισκογραφικής εταιρείας να πλασάρει σωστά τη μουσική του. Ο Γκάμπριελ περιόδευσε την περιοδεία So on the This Way Up (1986–1987), με μερικά τραγούδια που ερμήνευσαν σε συναυλίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συχνά θεωρείται το καλύτερο και πιο προσιτό άλμπουμ του, το So γνώρισε άμεση εμπορική επιτυχία και μετέτρεψε τον Γκάμπριελ από καλλιτέχνη σε mainstream αστέρι, και έγινε η σόλο κυκλοφορία του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Έχει πιστοποιηθεί πέντε φορές πλατινένιο από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής και τριπλή πλατίνα από τη Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία. Το βασικό σινγκλ του άλμπουμ, "Sledgehammer", προωθήθηκε με ένα καινοτόμο μουσικό βίντεο κινουμένων σχεδίων και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 και στη συνέχεια κερδίζοντας ένα ρεκόρ εννέα MTV Video Music Awards. Ακολούθησαν τέσσερα ακόμη σινγκλ, το "Don't Give Up" (ντουέτο με την Kate Bush), "Big Time", "In Your Eyes" και "Red Rain".

Το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές από τους περισσότερους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τη σύνθεση τραγουδιών, τις μελωδίες και τη συγχώνευση των ειδών του, αν και ορισμένες αναδρομικές κριτικές έχουν επικρίνει την απροκάλυπτη εμπορικότητα και τους ήχους παραγωγής του 1980. Έτσι προτάθηκε για το βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς το 1987 αλλά έχασε από το Graceland του Paul Simon. Έχει εμφανιστεί σε λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του 1980 και το Rolling Stone συμπεριέλαβε το άλμπουμ στις εκδόσεις του 2003 και 2020 στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2000 ψηφίστηκε νούμερο 82 στα 1000 κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών του Colin Larkin. Έτσι έγινε remaster το 2002, μερικώς ηχογραφήθηκε για το ορχηστρικό έργο του Gabriel το 2011 New Blood και κυκλοφόρησε ως box set το 2012.

 

SLEDGEHAMMER

 

 

RED RAIN

 

 

DON'T GIVE UP

 

 

IN YOUR EYES

 

 

Video Url

 

https://www.popup.gr/