Trout Mask Replica- Captain Beefheart and his Magic Band (1969)

Το Trout Mask Replica είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού συγκροτήματος Captain Beefheart και των Magic Band του, που κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ στις 16 Ιουνίου 1969 από την Straight Records. Η μουσική συντέθηκε από τον Captain Beefheart (Don Van Vliet) και τη διασκευή του ντράμερ John "Drumbo" French. Συνδυάζοντας στοιχεία R&B, garage rock και blues με free jazz και avant-garde σύνθεση, το άλμπουμ θεωρείται σημαντικό έργο της πειραματικής ροκ. Το ασυνήθιστο μουσικό του στυλ, που περιλαμβάνει πολυρυθμία, φωνητικά πολλαπλών οκτάβων και πολυτονικότητα, έχει δώσει στο άλμπουμ τη φήμη μιας από τις πιο απαιτητικές ηχογραφήσεις στον μουσικό κανόνα του 20ου αιώνα.

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Frank Zappa και ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1969 στα Whitney Studios στο Glendale της Καλιφόρνια, μετά από οκτώ μήνες έντονων προβών σε ένα μικρό νοικιασμένο κοινόχρηστο σπίτι στο Λος Άντζελες. Η σύνθεση των Magic Band αυτή την εποχή αποτελούνταν από τους Bill "Zoot Horn Rollo" Harkleroad και Jeff "Antennae Jimmy Semens" Cotton στην κιθάρα, Mark "Rockette Morton" Boston στο μπάσο, Victor "The Mascara Snake" Hayden στο μπάσο κλαρίνο, και John "Drumbo" French στα ντραμς και στα κρουστά. Ο Beefheart έπαιζε πολλά χάλκινα και ξύλινα πνευστά, όπως σαξόφωνο, μουζέτα και φυσικό κόρνο, και συνέβαλε στα περισσότερα φωνητικά μέρη, ενώ ο Zappa και τα μέλη του συγκροτήματος παρείχαν περιστασιακά φωνητικά και αφήγηση. Η καλά δοκιμασμένη Magic Band ηχογράφησε όλα τα μουσικά κομμάτια για το άλμπουμ σε μία εξάωρη ηχογράφηση. Τα φωνητικά και τα κόρνα των Beefheart κυκλοφόρησαν τις επόμενες μέρες.

Το Trout Mask Replica πούλησε ελάχιστα κατά την αρχική του κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέτυχε να εμφανιστεί σε κανένα chart. Είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέρασε μια εβδομάδα στο νούμερο 21 στο UK Albums Chart. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το Trout Mask Replica θεωρείται ευρέως ως το αριστούργημα της μουσικής καριέρας του Beefheart, καθώς και ως σημαντική επιρροή σε πολλούς επόμενους καλλιτέχνες. Κατατάχθηκε στο νούμερο 60 στην έκδοση του Rolling Stone του 2012 της λίστας 500 Καλύτερων Άλμπουμ Όλων των Εποχών και έχει εμφανιστεί στις λίστες "καλύτερων" πολλών άλλων εκδόσεων.

 

Pachuco cadaver

 

 

Moonlight On Vermont

 

 

Ella Guru

 

 

Pena

 

 

Video Url