Creedence Clearwater Revival : Πως πήραν το όνομα τους

10 τραγούδια Creedence Clearwater Revival

Η προέλευση του ονόματος των θρύλων της ροκ

Η πρώτη τους δισκογραφική εταιρεία τους έδωσε το όνομα The Golliwogs, από μια παλιά κούκλα που εμφανιζόταν σε παιδικά βιβλία τον 19ο αιώνα. Η λογική ήταν πως το γκρουπ έπρεπε να έχει όνομα στο ύφος των Beatles, των Animals ή των Rolling Stones. Με το που άλλαξε το management, ο John Fogerty ήξερε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να αλλάξει το όνομα του συγκροτήματος του.

Παραμονή Χριστουγέννων και ο Fogerty ενώ κάνει zapping πέφτει επάνω σε μια διαφήμιση που έχει το τέλειο για αυτόν όνομα. Ένα πράσινο δάσος, μηνύματα κατά της ρύπανσης και παρότρυνση για συμμετοχή στο Clear Water Washington. Το ClearWater έμεινε. Το δε Creedence ήταν μια λέξη που είχε κολλήσει στο μυαλό του κιθαρίστα από πριν. Αλλά το γκρουπ ουσιαστικά έκανε ένα δεύτερο ξεκίνημα. Η λέξη Revival στο τέλος ήταν επιβεβλημένη.

Η αλήθεια είναι πως το όνομα ήταν καθόλα ταιριαστό τόσο με την μπάντα, όσο και με την εποχή αλλά και την προσωπικότητα του Fogerty. Το κίνημα των χιππηδων στα ντουζένια του, η ρητορική κατά της ρύπανσης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος σε έξαρση, το Creedence Clearwater Revival ήταν ένα καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό όνομα. Και έμεινε. Μέχρι σήμερα.